De geschiedenis van onze buurt gaat terug tot de tweede helft van de negentiende eeuw. Na de sloop van de vestingwerken en de aanleg van de singels werd het gebied bij het station bestemd voor woningbouw. De buurt van de Driehoefijzers aan de noordzijde van de stad was het eerste industrieterrein in het gebied buiten de singels. De Drie Hoefijzers brouwerij die hier gevestigd werd, groeide uit tot één van de belangrijkste brouwerijen van Nederland.
In de Ceresstraat werd in dezelfde periode ook de stoomluciferfabriek ‘De Vlinder’ gebouwd.
In de twintigste eeuw was de wijk een industriebuurt waar de geur van de brouwerij altijd als een deken over de huizen hing.
Het bedrijf had zich intussen ook uitgebreid aan de noordkant van het spoor waar de bottelarij werd gevestigd (Drie Hoefijzers Noord).
Na de sluiting van de luciferfabriek in 1967 stopte de brouwerij in 2004 de productie in Breda.
De gebouwen van de brouwerij kregen een herbestemming en nu kan de wijk gezien worden als een voorbeeld van een gebiedstransformatie waarbij het cultureel erfgoed een belangrijke plaats inneemt. De monumentale bebouwing in de Ceresstraat, het brouwhuis, het oude kantoor van de brouwerij (een rijksmonument), de schoorsteen, de voormalige pastorie en Lentehof bleven bestaan en kregen een nieuwe functie.
Een belangrijk gemeentelijk monument in de buurt is de St Josephschool, de oudste nog in gebruik zijnde lagere school in Breda. Door de bouw van nieuwe appartementen en grondgebonden woningen kreeg de wijk vele nieuwe bewoners.
Dit is het begin van een groot aantal columns waarin de geschiedenis van onze buurt centraal staat.
Geen saaie opsomming van feiten maar verhalen over mensen en hun belevenissen in onze buurt.
