Drie Hoefijzers

VerledenTijd met Jan Laurijssen

Carnaval

De Carnavalsperiode was heel belangrijk voor de brouwerij. Carnaval en bier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een traditie die teruggaat in de tijd is de goedkeuring van het bier door de Prins en Baron van Breda, voordat het de brouwerij verliet.

Oorspronkelijk vond deze ceremonie plaats op de Grote Markt, bij de pomp in Het Ginneken en in Princenhage. Het bier werd meestal met paard en wagen naar deze locaties gebracht, waar omstanders konden mee proeven. En dat mocht op een gegeven moment niet meer. Gratis bier uitdelen op straat was verboden….

Daarop ontstond een nieuwe traditie: de ontvangst in het Brouwhuis, tussen de koperen ketels – tegenwoordig bekend als Beers & Barrels. Dat waren unieke bijeenkomsten vol muziek, originele acts en de directie achter de bar. Een bijeenkomst waar iedereen naar uitkeek en gevochten werd om de toegangskaarten.  De muziek hoorde je tot ver in de Ceresstraat.

Met de sluiting en verkoop van de brouwerij kwam er een einde aan deze bijeenkomsten. Los van het feit dat het eigenlijk Brandweer-technisch wat te riskant werd. Tegenwoordig vindt de ceremonie plaats in de Mezz – nog steeds een creatieve viering, maar minder spectaculair dan vroeger.

Bestaat Carnavalsbier echt?
Ieder jaar kreeg ik weer de vraag of Carnavalsbier bestaat.  ‘Neen, dat bestaat niet’.  Dat leek maar. Als je echt goed carnaval viert en veel beweegt/host dan krijg je het warm en  transpireer je meer en dan smaakt een biertje lichter. Logistiek gezien was het bovendien onhaalbaar om met carnaval twee soorten bier te leveren, zeker bij het gebruik van tankbier. Het gerucht dat caféhouders water aan bier zouden toevoegen, is een fabeltje. Technisch is dat erg lastig en bovendien oneerlijk tegenover de klant.

Veel brouwerijmedewerkers waren in eigen tijd betrokken bij carnaval. Ze waren muzikanten, wagenbouwers, optochtdeelnemers of bestuursleden van carnavalsverenigingen. Sommige medewerkers werden zelfs Prins Carnaval, zoals Theo Borghouts (Prins Theodokus) en Dick Wildeman (Prins Diederik).

Carnaval en de brouwerij: een geschiedenis vol traditie, beleving en bovenal… goed bier!