Drie Hoefijzers

Gerard Marie Sutorius

Burgemeester van Teteringen

Ceresstraat 29

- 1921 * 1935 -

Sutorius komt uit een gezin met acht kinderen. Zijn vader, Hendrikus, is geboren in Helmond en zijn moeder, Josephine, in Amsterdam. Op 2 mei 1867 trouwen zij in Amsterdam en schrijven zich in bij de Gemeente Rotterdam op het adres Leuvehaven 105, waar zijn vader als wijnhandelaar werkt. Ze krijgen acht kinderen, waarvan Gerard de zesde is.

Over het verdere verloop van het leven van zijn gezinsleden valt nog wel het een en ander te zeggen. Een snelle blik op internet toont dat een oudere broer van Gerard, Philippe Pierre, naar Indië verhuisde en daar op Java overleed. Een zoon van deze broer, Philippe Henri, kwam terecht in Kamp Jodensavanna in Suriname, maar lijkt daar weer uit te zijn gekomen. Spannende tijden, zullen we maar zeggen.

Gerard Marie Sutorius is geboren in Rotterdam op 23 maart 1879. Zijn vader, Hendrikus, was toen 38 jaar en werkte als koopman. Na het voltooien van zijn rechtenstudie begon Gerard zijn loopbaan in het openbaar bestuur. Op 5 februari 1907 trouwde hij op 27-jarige leeftijd in Stratum bij Eindhoven met Maria Raijmakers. Zij krijgen drie kinderen onder wie Eugenie.

 

Burgemeesterschappen

Sutorius bekleedde gedurende zijn carrière verschillende burgemeestersposities:

  • 1907-1911: Didam in Gelderland
  • 1911-1921: Monster in Zuid-Holland
  • 1921-1935: Teteringen
  • 1935-1942: Princenhage

Volgens verschillende bronnen was hij ook enige tijd burgemeester van Belfeld, maar hier is weinig tot niets over te vinden.

In 1921 werd hij benoemd tot burgemeester van Teteringen. Tijdens zijn ambtstermijn kreeg hij te maken met annexatieproblemen, waarbij Teteringen, samen met Ginneken –  Bavel en Princenhage vocht tegen de dreigende inlijving door Breda.

Hij woonde in die periode met zijn gezin in de Ceresstraat, nummer 29. De originele glas-in-lood ramen van dit pand staan in de Heemschuur en Museum De Stee in Teteringen. Ze zijn op 1 januari 1997 door Interbrew Nederland in bruikleen gegeven aan Heemkundekring Teterings Erfdeel.

De gemeenteraad van Teteringen eerde hem door in 1922 een straat naar hem te vernoemen: de Burgemeester Sutoriusstraat. Deze straat verdween echter na de grote annexatie in 1927 en werd hernoemd tot Zandbergdwarsstraat. Tegenwoordig is er wel weer een Burgemeester Sutoriusstraat in Breda.

Sutorius verliet Teteringen en de Ceresstraat na 14 jaar, toen inmiddels gelegen in Breda, in 1934 en werd burgemeester van Princenhage.

Ceresstraat 29

Princenhage

Op 6 mei 1935 werd hij met grootse festiviteiten ingehuldigd als burgemeester van Princenhage. Drie maanden na het aantreden werd besloten een nieuwe ambtswoning te bouwen aan de Parklaan, nu Laan van Mertersem nr. 2. De bedoeling was dat dit gebeid een villawijk zou worden, hier is het niet van gekomen mede door de oorlog.

Ook in Princenhage kreeg Sutorius te maken met annexatieplannen. Op 1 januari 1942 werd Princenhage, samen met de gemeente Ginneken, ingelijfd bij Breda. Na deze annexatie vertrok Sutorius naar Heesch bij Nijmegen.

Gerard Marie Sutorius bleef actief in het openbaar bestuur tot zijn vertrek naar Heesch. Hij overleed in 1967 op 88-jarige leeftijd en werd begraven in Princenhage.