Drie Hoefijzers
VerledenTijd met Jan Laurijssen
Recept Onthuld
Er zijn van die geheime dossiers die, na verloop van tijd, eindelijk openbaar worden. Je leest het regelmatig: oude archieven worden toegankelijk gemaakt. Dat geldt nu ook voor het recept van De Brouwersmaaltijd.
Deze stevige maaltijd werd jarenlang geserveerd op de brouwerij tijdens speciale excursies. Horecarelaties – vaak met hun vaste stamgasten van heinde en verre – konden ervan genieten. Maar ook andere gezelschappen uit binnen- en buitenland kregen het voorgeschoteld.
Het recept bleef altijd strikt geheim…maar ik kan het nu onthullen, na 40 jaar.
Misschien een idee voor de zomerborrel op 23 augustus? Al doet het misschien denken aan een wintergerecht. Informeer het maar eens bij uw penningmeester Michel van de Buurtvereniging.
- De Brouwersmaaltijd -
Wat heb je nodig?
- 1 kg kipfilet (gekruid met peper, zout, kerrie, ketjap en cajunkruiden)
- 1 kg spekblokjes
- 1 kg uien (in ringen)
- 1 kg aardappelschijfjes
- 1,5 liter gebonden biersaus*
- 1,5 kg geraspte kaas
- 1 kg gemengde sla
- 2 stokbroden
- Grote ovenschaal
Zo maak je het:
- Frituur de aardappelschijfjes goudbruin.
- Bak de spekblokjes en uienringen apart.
- Snijd de kipfilet in blokjes, kruid goed, en bak tot net gaar.
- Maak de biersaus: breng 1,5 liter bier aan de kook en bind met een blanke roux (boter en bloem).
- Stapel in lagen in een ovenschaal: eerst de aardappelschijfjes, dan uien, spek en kip.
- Giet de biersaus over het geheel en dek af met geraspte kaas.
- In de oven:
120 °C voor 1,5 uur, of
150 °C voor 1 uur
Serveren met:
- Aangemaakte gemengde sla
- Vers stokbrood
- En uiteraard… een goed glas bier!