Drie Hoefijzers

Sjan

De oudste bewoner van de wijk

Drie Hoefijzers Wijk

- 1935 * heden -

Sjan ( Jeanne ), geboren in 1935 in Oosterhout, is met haar 89 jaar de oudste inwoner van de wijk. Al 65 jaar woont ze in het huis waar ze op haar 24e samen met haar man Sjel introk. In december 1959 traden ze in het huwelijk en kregen enige tijd later hun dochter, Anja. Sjel werkte jarenlang als hoofduitvoerder in de elektrotechniek, terwijl Sjan zorg droeg voor het huishouden.

De woning van Sjan, gebouwd in 1929, stond vroeger naast het voormalige bedrijf Nettenbouw, dat een belangrijke rol speelde in de elektriciteitsvoorziening in Nederland. “Onze keuken was de tekenkamer, en het huis naast ons deed dienst als kantoor,” vertelt haar dochter Anja. Later verhuisde Nettenbouw naar de Taxandrialaan en ging het verder onder de naam Imtech.

Anja herinnert zich nog veel mensen die vroeger in de wijk woonden. Van 1970 tot 1976 zat ze op de St. Jozefbasisschool. De kleuterschool bevond zich aan de linkerkant van het gebouw en stond onder leiding van zuster Rosa. Ook herinnert ze zich haar jaren bij juffrouw Touw.

De Hoge Steenweg onderging in 1969-1970 een ingrijpende verandering. De straat werd in tweeën gesplitst voor de aanleg van de Doornboslaan, waardoor deze zijde nu doodlopend is. Voor deze werkzaamheden zijn destijds veel huizen gesloopt, zowel aan de Hoge Steenweg als in de Ceresstraat en de Teteringsedijk, waar nu de kruising ligt.

Sjan en Anja herinneren zich nog goed de buren die daar destijds woonden. Onder hen was de familie Lossez, waarvan zoon Peter later toevallig Anja’s eerste vriendje werd. Voor Sjan waren de veranderingen in de buurt niet bijzonder, omdat ze overdag vaak bij haar moeder in Oosterhout was. “Eerst ging ik op de fiets, later met een oude DAF die ik voor 100 gulden had gekocht,” vertelt ze glimlachend.

Elke zondag ging het gezin naar de St. Jozefkerk, meestal naar de mis van 10.00 uur. “Het was altijd ijskoud in de kerk,” herinnert Sjan zich. Anja werd er gedoopt, deed haar communie en vormsel, en de diensten werden geleid door kapelaan Donkers. In de loop der jaren veranderden hun zondagen: vrijetijdsbesteding werd belangrijker, en de weekenden brachten ze steeds vaker door op hun boot.

Anja zong als sopraan nog een jaar of vier in het kerkkoor van de parochie. “We oefenden op woensdagavond en zongen Latijnse liedjes. Het orgel was boven in de kerk en werd beheerd door de heer Damen.”

De moeder van Sjan werkte lang geleden in de luciferfabriek, waarschijnlijk de Vlinder aan de Ceresstraat.

Sjan heeft enkele rondleidingen meegemaakt in de brouwerij. Tijdens de rondleidingen werd een speciaal biertje geschonken. “Dat biertje was zo lekker zacht. Het zat niet in flesjes, alleen van de tap.” Anja herinnert zich de enorme hallen en de gezellige afsluiting in de speciale zaal met tap in het hoofdkantoor. “De geur van hop was er altijd, maar overlast hadden we nooit.” 

Sjan heeft mooie herinneringen aan een aantal zomerfeesten op het Platanenplein en ze was aanwezig bij de opening van de pomp.